Naar België komen

Alle informatie voor wie naar België wilt komen.

Visum voor België

Hoe vraagt u een visum voor België aan.
 1. Laatst bijgewerkt op

Alle informatie over visumaanvragen voor België is beschikbaar op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken

Aanvraag visum lang verblijf (visum D)


De Belgische ambassade verwerkt alle visumaanvragen van inwoners van Denemarken, Estland, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. De aanvrager dient in het bezit te zijn van een geldige verblijfsvergunning in één van deze landen om een aanvraag in te dienen. Burgers van EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland hebben geen visum nodig voor België, maar als ze langer dan drie maanden in België verblijven, moeten ze zich inschrijven bij de gemeente van hun verblijfplaats in België. 

De visumprocedure kan enkele maanden in beslag nemen. Zorg er dus voor dat u uw dossier tijdig indient.

De vereiste documenten zijn afhankelijk van de visumcategorie. Hieronder vindt u lijsten (in het Engels) met benodigde documenten per categorie voor de vaakst voorkomende visumcategorieën. Lees de beschrijving bovenaan het document zorgvuldig voordat u de gevraagde documenten verzamelt. Mocht u niet zeker zijn welke categorie in uw geval van toepassing is of u geen geschikte categorie vindt, neem dan contact op met de ambassade via helsinki.visa@diplobel.fed.be

Neem ook contact met ons op indien uw een gezinsherenigingvisum wilt aanvragen. Met betrekking tot gezinsherenigingvisa zijn er verschillende procedures en vereisten, afhankelijk van de situatie van de visumaanvrager en de situatie van de referentiepersoon bij wie de visumaanvrager zich in België zal voegen. Voor volledige informatie over de procedures voor gezinshereniging kunt u terecht op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken

Alle originele documenten dienen desgevallend gelegaliseerd te worden (desgevallend met een apostille) volgens de juridische procedure tussen het land van afgifte en België en vertaald door een beëdigd vertaler. 

Hieronder vindt u de standaardformulieren. U dient alleen die formulieren in te vullen die in de lijst van uw visumcategorie worden vermeld.

De Ambassade van België in Helsinki heeft geen lijst van vooraf bepaalde artsen voor visumaanvragen uit Estland, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. U kan naar elke arts in die landen gaan die bevoegd is om het medish attest in te vullen. Visumaanvragers uit Denemarken moeten langs gaan bij de arts die op de achterkant van hun Deense gezondheidskaart staat vermeld.

De visumprocedure is als volgt:

 1. Alle benodigde documenten moeten per e-mail verzonden worden naar helsinki.visa@diplobel.fed.beStuur ons de documenten op pdf-formaat als gewone bijlagen - we kunnen geen hyperlinks of links naar de cloud openen vanwege cyberbeveiligingsredenen.
   
 2. Ten tweede, als al uw documenten in orde zijn, zullen wij u uitnodigen om de originele documenten te verzenden of persoonlijk naar de ambassade te komen:
  • Uw documenten verzenden
   • Stuur uw originele aanvraagdocumenten, inclusief uw paspoort en identiteitsfoto's per aangetekende brief of via een koeriersdienst naar: Ambassade van België, Kalliolinnantie 5, 00140 Helsinki, Finland. Wanneer het visum uitgegeven is, sturen wij u een e -mail om de modaliteiten van de terugzending van uw paspoort met het uitgegeven visum te bespreken. U kunt kiezen voor een zending per aangetekende brief of via een koeriersdienst.
   • Afhankelijk van het dossier kan het visum ambtshalve door de ambassade worden afgegeven of dient het dossier naar onze centrale administratie worden gestuurd voor verder onderzoek.
  • Persoonlijk naar de ambassade komen
   • U moet een afspraak maken. Neem al uw originele documenten mee naar uw afspraak. 
   • De verwerkingstijd van de visumaanvraag is afhankelijk van het dossier en het eventuele onderzoek ervan door onze centrale administratie in Brussel.

Omdat elk visumdossier anders is, kunnen we geen schatting geven van hoe lang de procedure zal duren.
 

Kort verblijf in België


In het Schengen-gebied kunt u met een geldig paspoort en een geldige verblijfsvergunning in een Schengenland een kort toeristisch verblijf (minder dan 90 dagen) maken zonder een visum voor kort verblijf (VISA C) aan te vragen.

Voor meer informatie, u kan ons contacteren via e-mail (helsinki.visa@diplobel.fed.be) or per telefoon (+358 9170412).