Ambassade en Consulaten van België in Finland

Paspoort

Sinds 7 november 2011 levert de Ambassade van België in Helsinki enkel nog biometrische paspoorten af. Voor deze paspoorten legt de ambassade uw vingerafdrukken (vanaf 12 jaar), uw foto (vanaf 6 jaar) en uw digitale handtekening (vanaf 6 jaar) vast.

Voor de afname van deze gegevens wordt elke Belg ouder dan 6 jaar gevraagd zich bij het indienen van zijn aanvraag in persoon bij de ambassade te melden. Gegeven dat er bij kinderen jonger dan 6 jaar geen biometrische afname is, kunnen hun paspoortaanvragen per post gestuurd worden (meer informatie hieronder).

Onze ereconsulaten in Estland en Finland kunnen geen biometrische gegevens vastleggen. Het afnemen van biometrische gegevens is verplicht bij elke paspoortvernieuwing. De biometrische gegevens van een ouder paspoort kunnen niet op een nieuw paspoort overgedragen worden.

Paspoorten zijn geldig voor zeven jaar (volwassenen) of vijf jaar (minderjarigen). Verlenging van de geldigheidsduur van een paspoort is niet mogelijk. Een paspoort kan enkel aangevraagd worden via de ambassade door Belgen die ingeschreven zijn in onze consulaire registers. U kunt uw status controleren door contact op te nemen met de ambassade en indien nodig de noodzakelijke stappen voor uw inschrijving zetten. 

De leveringstermijn van een paspoort is 1-2 weken.

Verloren of gestolen paspoort?

 • Gelieve altijd contact op te nemen met de lokale politie om de diefstal van uw reisdocument of identiteitsbewijs te melden.
 • Bent u een toerist en bent u uw paspoort kwijt? Neemt u eerst contact op met uw luchtvaartmaatschappij om te verifiëren of u kunt reizen met het proces-verbaal van de aangifte van verlies of diefstal opgemaakt door de lokale politie.
 • In noodgevallen raadpleegt u ons voor de aangifte van een voorlopig paspoort.
 • In alle gevallen belt u Doc-Stop op om uw paspoort te laten annuleren en om uzelf tegen frauduleus gebruik van uw identiteit te beschermen: +32 2 518 2123

De volgende documenten moeten worden voorgelegd bij de aanvraag van een nieuw paspoort

 • Het paspoortaanvraagformulier: Het formulier is ook beschikbaar bij de ambassade waar u het ook kunt invullen. Voor minderjarigen moet het formulier door beide (!) ouders ondertekend worden. Gelieve op de tweede pagina de eerste optie bij punt 3 aan te kruisen: "In de consulaire post waar ik ingeschreven ben of het kind ingeschreven is."  Daar kunt u ook melden of u uw paspoort in persoon wenst op te halen of per post wenst te ontvangen. Houdt u er rekening mee dat de foto van elke paspoortaanvrager vanaf 6 jaar wordt genomen bij de ambassade. Een pasfoto hoeft u dus niet mee te brengen.  
 • Identiteitsbewijs: U wordt gevraagd uw identiteit te bewijzen met een geldig Belgisch identiteitsbewijs.
 • Het oude paspoort: U wordt gevraagd om uw oude paspoort te tonen aan het loket bij het indienen van uw aanvraag. Als uw oud paspoort nog geldig is, kunt u het bijhouden tijdens het verwerken van uw paspoortaanvraag (1-2 weken). U moet het echter aan de ambassade inleveren vóór de afgifte van uw nieuwe paspoort. Als het oude paspoort over een visum beschikt die nog geldig is, wordt het paspoort geannuleerd, met uitzondering van de pagina’s in kwestie, en u teruggegeven.
 • Betaling: Paspoort volwassenen: 75€ / minderjarigen jonger dan 18 jaar: 35 € 

+ eventuele verzendkosten van een aangetekende brief: 12,75 € naar Finland et 16,65 € naar Estland.

De betaling gebeurt met een bank- of kredietkaart bij het indienen van de aanvraag. Indien u liever per overschrijving wenst te betalen, gelieve een bewijs van betaling voor te leggen.

Bankgegevens:

Ambassade van België
IBAN: FI6817223000000249 (Nordea)
SWIFT: NDEAFIHH 

 • Als uw oude paspoort gestolen is: het proces-verbaal van de aangifte van verlies opgemaakt door de lokale politie.

Alternatieven

 • Voor reizen binnen de Europese Unie of binnen de Schengenzone is een identiteitskaart voldoende. U kunt een identiteitskaartaanvraag per post indienen.
 • U kunt uw paspoortaanvraag indienen bij de gemeente van uw laatste domicilie in België. Voor meer informatie, gelieve direct contact op te nemen met de gemeentelijke administratie. Opgelet: Onze paspoortdienst is enkel beschikbaar als u ingeschreven bent in de consulaire registers van een ambassade of consulaat van België.
 • U kunt uw aanvraag indienen bij elke Belgische consulaire post (tijdens uw vakantie, op werkreis...).
 • Preregistratie: als u uw biometrische gegevens laat afnemen bij de ambassade kunt u uw aanvraag later binnen 12 maanden indienen zonder persoonlijk langs te moeten komen bij de ambassade.

De naam van uw echtgenoot in uw paspoort toevoegen

De naam van uw echtgenoot mag in uw paspoort worden toegevoegd alleen op uw uitdrukkelijk verzoek en in de taal van het paspoort in kwestie. Het is ten strengste verboden om zelf gegevens toe te voegen.

Paspoortaanvraag voor een kind jonger dan 6 jaar

Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven geen biometrische gegevens te verstrekken voor een paspoort en daarom kan de aanvraag per post verzonden worden naar: Ambassade van België, Kalliolinnantie 5, 00140 Helsinki, Finland. 

Opgelet: Het kind moet ingeschreven zijn in het consulaire register van de ambassade voordat een paspoort kan worden afgegeven. Onze website bevat algemene informatie over de inschrijving. Als het om de eerste inschrijving van een (pasgeboren) kind gaat, neemt u dan contact op met de ambassade om gedetailleerde informatie te krijgen.

Het aanvraagdossier moet de volgende documenten bevatten:

 • Paspoortaanvraagformulier voor kinderen jonger dan 6 jaar, zorgvuldig ingevuld en ondertekend door beide ouders.
 • Twee recente pasfoto’s in kleur van het kind. Vermeldt u de naam van het kind op de achterkant van de foto’s. Opgelet: Gelieve ervoor te zorgen dat het gezicht van uw kind niet te groot is op de foto. Om ervoor te zorgen dat de foto niet wordt geweigerd, raadpleegt u deze link.
 • Een kopie van de identiteitskaart of het nationale paspoort van beide ouders.
 • Een kopie van de identiteitskaart en/of het Belgische paspoort van het kind (pagina's 2 en 3).
 • Een bewijs van betaling van 35 € (+ verzendkosten van een aangetekende brief: 11,50€ naar Finland of 15.30€ naar Estland) op onze rekening:

Ambassade van België
IBAN: FI681722300000249 (Nordea)
SWIFT: NDEAFIHH

 

Meer informatie over het Belgische paspoort