Paspoort

Op deze pagina vindt u alle informatie over het Belgisch paspoort.

 1. Laatst bijgewerkt op

Aangezien wij enkel nog biometrische paspoorten afleveren, dienen wij uw vingerafdrukken (vanaf 12 jaar), uw foto (vanaf 6 jaar) en uw digitale handtekening (vanaf 6 jaar) af te nemen.

Voor de afname van deze gegevens wordt elke Belg ouder dan 6 jaar gevraagd zich bij het indienen van zijn aanvraag in persoon bij de ambassade te melden. Gegeven dat er bij kinderen jonger dan 6 jaar geen biometrische afname is, kunnen hun paspoortaanvragen per post verstuurd worden (meer informatie hieronder).

Onze ereconsulaten in Estland en Finland kunnen geen biometrische gegevens vastleggen. Het afnemen van biometrische gegevens is verplicht bij elke paspoortvernieuwing. Vroegere biometrische gegevens van een ouder paspoort kunnen niet op een nieuw paspoort overgedragen worden.

Paspoorten zijn geldig voor zeven jaar (volwassenen) of vijf jaar (minderjarigen). Verlenging van de geldigheidsduur van een paspoort is niet mogelijk. Een paspoort kan enkel aangevraagd worden via de ambassade door Belgen die ingeschreven zijn in onze consulaire registers. U kan uw status controleren door contact op te nemen met de ambassade en indien nodig de noodzakelijke stappen te ondernemen voor uw inschrijving

De leveringstermijn van een paspoort is 1-2 weken.


  Volgende documenten moeten worden voorgelegd bij de aanvraag van een nieuw paspoort

  • Het paspoortaanvraagformulier (PDF, 153.88 KB)Het formulier is ook beschikbaar bij de ambassade waar u het ook kan invullen. Voor minderjarigen moet het formulier door beide ouders ondertekend worden. Indien slechts één ouder naar de ambassade komt, dient de andere ouder het aanvraagformulier voorraf te ondertekenen en een kopie van zijn/haar identiteitsbewijs mee te geven. Gelieve op de tweede pagina de eerste optie bij punt 3 aan te kruisen: "In de consulaire post waar ik ingeschreven ben of het kind ingeschreven is."  Daar kan u ook melden of u uw paspoort in persoon wenst op te halen of per post wenst te ontvangen.
    
  • Gelieve er rekening mee te houden dat de foto van elke paspoortaanvrager vanaf 6 jaar wordt genomen bij de ambassade. Een pasfoto hoeft u dus niet mee te brengen.
    
  • Identiteitsbewijs: U wordt gevraagd uw identiteit te bewijzen met een geldig Belgisch identiteitsbewijs.
    
  • Het oude paspoort: U wordt gevraagd om uw oud paspoort te tonen aan het loket bij het indienen van uw aanvraag. Als uw oud paspoort nog geldig is, kan u het bijhouden tijdens het verwerken van uw paspoortaanvraag (1-2 weken). Uw oud paspoort dient echter op het moment van afgifte van het nieuwe paspoort vernietigt te worden. Als het oude paspoort over een visum beschikt die nog geldig is, wordt het paspoort geannuleerd, met uitzondering van de pagina’s in kwestie, en u teruggegeven.
    
  • Betaling: Paspoort volwassenen: 75€ / minderjarigen jonger dan 18 jaar: 35 € 

   + eventuele verzendkosten van een aangetekende brief: 16,10 € naar Finland et 21,10 € naar Estland.

   De betaling gebeurt met een bank- of kredietkaart bij het indienen van de aanvraag. Indien u liever per overschrijving wenst te betalen, gelieve een bewijs van betaling voor te leggen.

   Bankgegevens:

   Ambassade van België
   IBAN: FI6817223000000249 (Nordea)
   SWIFT: NDEAFIHH 
    
  • Als uw oud paspoort gestolen is: het proces-verbaal van de aangifte van verlies opgemaakt door de lokale politie.


  Alternatieven

  • Voor reizen binnen de Europese Unie of binnen de Schengenzone is een identiteitskaart voldoende.
  • U kan uw paspoortaanvraag indienen bij de gemeente van uw laatste domicilie in België. Voor meer informatie, gelieve direct contact op te nemen met de gemeentelijke administratie. Opgelet: Onze paspoortdienst is enkel beschikbaar als u ingeschreven bent in de consulaire registers van een ambassade of consulaat van België.
  • U kan uw aanvraag indienen bij elke Belgische consulaire post (tijdens uw vakantie, op zakenreis...).
  • Preregistratie: als u uw biometrische gegevens laat afnemen bij de ambassade kan u uw aanvraag later (binnen 12 maanden) indienen zonder persoonlijk langs te moeten komen bij de ambassade.


  Paspoortaanvraag voor een kind jonger dan 6 jaar

  Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven geen biometrische gegevens te verstrekken voor een paspoort en daardoor kan de aanvraag per post verzonden worden naar: Ambassade van België, Kalliolinnantie 5, 00140 Helsinki, Finland. 

  Opgelet: Het kind moet ingeschreven zijn in het consulaire register van de ambassade voordat een paspoort kan worden afgegeven. Onze website bevat algemene informatie over de inschrijving. Als het om de eerste inschrijving van een (pasgeboren) kind gaat, neem dan contact op met de ambassade om gedetailleerde informatie te krijgen.

  Het aanvraagdossier moet de volgende documenten bevatten:

  • Paspoortaanvraagformulier voor kinderen jonger dan 6 jaar (PDF, 158.09 KB), zorgvuldig ingevuld en ondertekend door beide ouders.
  • Twee recente pasfoto’s in kleur van het kind. Vermeld de naam van het kind op de achterkant van de foto’s. Opgelet: Gelieve ervoor te zorgen dat het gezicht van uw kind niet te groot is op de foto. 
  • Een kopie van de identiteitskaart of het nationale paspoort van beide ouders.
  • Een kopie van de identiteitskaart en/of het Belgische paspoort van het kind (pagina's 2 en 3).
  • Een bewijs van betaling van 35 € (+ verzendkosten van een aangetekende brief: 15,30 € naar Finland of 20,25 € naar Estland) op onze rekening:

   Ambassade van België
   IBAN: FI681722300000249 (Nordea)
   SWIFT: NDEAFIHH
    

  Verloren of gestolen paspoort?

  • Bel Doc-Stop om uw paspoort te laten annuleren en om uzelf tegen frauduleus gebruik van uw identiteit te beschermen: +32 2 518 2123
  • Gelieve altijd contact op te nemen met de lokale politie om de diefstal van uw reisdocument of identiteitsbewijs te melden.
  • Bent u een toerist en bent u uw paspoort kwijt? Neem eerst contact op met uw luchtvaartmaatschappij om te verifiëren of u mag reizen met het proces-verbaal van de afgifte van verlies of diefstal opgemaakt door de lokale politie.
  • In noodgevallen kan u ons raadplegen voor de aangifte van een voorlopig paspoort.


  Meer informatie over het Belgische paspoort