Ambassade en Consulaten van België in Finland
Home Consulaire diensten Identiteitskaart

Identiteitskaart

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar

De elektronische identiteitskaart (eID) is verplicht voor alle Belgen vanaf 12 jaar. Een eID is 10 jaar geldig voor aanvragers van 18 tot 74 jaar / 6 jaar geldig voor aanvragers van 12 tot 17 jaar / 30 jaar voor aanvragers ouder dan 75 jaar.

Een identiteitskaart kan enkel afgeleverd worden aan Belgen die ingeschreven zijn in de consulaire bevolkingsregisters van onze ambassade. U kunt uw status controleren door contact op te nemen met de ambassade en indien nodig de noodzakelijke stappen ondernemen voor uw inschrijving

U zal in persoon naar de Belgische Ambassade in Helsinki dienen te komen om een nieuwe elektronische identiteitskaart aan te vragen. Om conform te zijn met de Europese regelgeving dienen de nieuwe identiteitskaarten immers de vingerafdrukken van de twee wijsvingers te bevatten.

U kunt uw nieuwe identiteitskaart op de ambassade komen ophalen of wij kunnen die naar uw adres versturen. Opgelet: Als u de elektronische certificaten van uw identiteitskaart wenst te activeren op het moment van afgifte, wordt u verzocht een afspraak te maken voor het ophalen van de kaart in persoon. Meer informatie over de activering vindt u hieronder.

Wanneer wij uw nieuwe identiteitskaart hebben ontvangen, sturen wij u een bericht. De leveringstermijn van een eID bedraagt 4-6 weken.

De volgende documenten moeten worden voorgelegd bij de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart

  • AanvraagformulierDe formulieren zijn ook bij de ambassade te verkrijgen.
  • Identiteitsbewijs: een kopie van uw paspoort of identiteitskaart. U mag uw oude identiteitskaart houden tijdens het verwerken van uw aanvraag. Uw oude identiteitskaart dient echter op het moment van afgifte van de nieuwe identiteitskaart vernietigt te worden.
  • Betaling: Identiteitskaart: 20 €

+ eventuele verzendkosten indien u uw identiteitskaart per post wenst te ontvangen: 15,30 € naar Finland en 21,15 € naar Estland.

De betaling gebeurt met een bank- of kredietkaart bij het indienen van de aanvraag. Indien u liever per overschrijving wenst te betalen, gelieve een bewijs van betaling voor te leggen.

Bankgegevens:

Ambassade van België
IBAN: FI6817223000000249 (Nordea)
SWIFT: NDEAFIHH

  • Als uw oude identiteitskaart gestolen is: het proces-verbaal van de aangifte van diefstal opgemaakt door de lokale politie.

Activering van de eIDs

Elke Belgische burger die is ingeschreven in onze consulaire registers kan zijn eID activeren bij onze ambassade, bij elke ambassade of consulaat van België in een ander land of in een Belgische gemeente.

De identiteitskaart kan enkel geactiveerd worden in aanwezigheid van de betrokkene. (Dit geldt ook voor minderjarigen tussen 12 en 18 jaar). Als u uw kaart bij onze ambassade wenst te activeren, gelieve voordien een afspraak te maken. Voor de activering dient men de identiteitskaart en PUK-code bij zich hebben. De activering van de kaart en de certificaten laat de burger toe om zich te identificeren en om zich te kunnen aanmelden op Belgische overheidswebsites.

Verloren of gestolen identiteitskaart?

  • Belt u Doc-Stop op om uw identiteitskaart te laten annuleren en om uzelf tegen frauduleus gebruik van uw identiteit te beschermen: +32 2 518 2123
  • Gelieve altijd contact op te nemen met de lokale politie om de diefstal van uw reisdocument of identiteitsbewijs te melden.
  • Bent u een toerist en bent u uw identiteitskaart kwijt? Neemt u eerst contact op met uw luchtvaartmaatschappij om te verifiëren of u mag reizen met het proces-verbaal van de aangifte van verlies of diefstal, opgemaakt door de lokale politie.
  • In noodgevallen kan u ons raadplegen voor de afgifte van een voorlopig paspoort.

Meer informatie over de identiteitskaart:

De eID software

Meer informatie over de eID kaart op de site van FOD Buitenlandse Zaken