Ambassade en Consulaten van België in Finland
Home Consulaire diensten Identiteitskaart

Identiteitskaart

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar

De elektronische identiteitskaart (eID) is verplicht voor alle Belgen vanaf 12 jaar. Een eID is 10 jaar geldig voor aanvragers van 18 tot 74 jaar / 6 jaar geldig voor aanvragers van 12 tot 17 jaar / 30 jaar voor aanvragers ouder dan 75 jaar.

Een identiteitskaart kan enkel afgeleverd worden aan Belgen die ingeschreven zijn bij de ambassade. U kunt uw status controleren door contact op te nemen met de ambassade en indien nodig de noodzakelijke stappen voor uw inschrijving zetten. 

Het is niet vereist om de identiteitskaartaanvraag persoonlijk te komen indienen. U kunt uw aanvraag ook per post sturen naar: Ambassade van België, Kalliolinnantie 5, 00140 Helsinki, Finland. 

Opgelet: Als u de elektronische certificaten van uw identiteitskaart wenst te activeren op het moment van afgifte, wordt u verzocht een afspraak te maken voor het ophalen van de kaart. Meer informatie over de activering vindt u hieronder.

Zodra de ambassade alle documenten en uw betaling ontvangen heeft, wordt de aanvraag verwerkt. Wanneer wij uw nieuwe identiteitskaart sturen wij u een bericht. De leveringstermijn van een eID bedraagt 4-6 weken.

Verloren of gestolen identiteitskaart?

  • Gelieve altijd contact op te nemen met de lokale politie om de diefstal van uw reisdocument of identiteitsbewijs te melden.
  • Bent u een toerist en bent u uw identiteitskaart kwijt? Neemt u eerst contact op met uw luchtvaartmaatschappij om te verifiëren of u kunt reizen met het proces-verbaal van de aangifte van verlies of diefstal opgemaakt door de lokale politie.
  • In noodgevallen raadpleegt u ons voor de afgifte van een voorlopig paspoort.
  • In alle gevallen belt u Doc-Stop op om uw identiteitskaart te laten annuleren en om uzelf tegen frauduleus gebruik van uw identiteit te beschermen: +32 2 518 2123

De volgende documenten moeten worden voorgelegd bij de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart

  • Twee recente foto’s van de aanvrager (3,5 x 4,5 cm): Pasfoto’s in kleur, die aan de voorschriften op het formulier en op de webpagina van FOD Buitenlandse Zaken voldoen. 
  • Identiteitsbewijs: een kopie van uw paspoort of identiteitskaart. U mag uw oude identiteitskaart houden tijdens het verwerken van uw aanvraag.  U moet die echter bij de ambassade inleveren vóór de afgifte van uw nieuwe identiteitskaart.
  • Betaling: Identiteitskaart: 20 €

De betaling gebeurt met een bank- of kredietkaart bij het indienen van de aanvraag. Indien u liever per overschrijving wenst te betalen, gelieve een bewijs van betaling voor te leggen.

Bankgegevens:

Ambassade van België
IBAN: FI6817223000000249 (Nordea)
SWIFT: NDEAFIHH

Indien u uw identiteitskaart per post wenst te ontvangen, dient u 11 €* extra te betalen voor het verzenden per aangetekende brief samen met de betaling voor de identiteitskaart, in totaal dus 31 €.

*of 15,60 € naar Estland (in totaal 35,60 €)

  • Als uw oude kaart gestolen is: het proces-verbaal van de aangifte van diefstal opgemaakt door de lokale politie.

Activering van de eIDs

Elke Belgische burger die is ingeschreven in onze consulaire registers kan zijn eID activeren bij onze ambassade, bij elke ambassade of consulaat van België in een ander land of in een Belgische gemeente.

De identiteitskaart kan enkel geactiveerd worden in aanwezigheid van de betrokkene. (Dit geldt ook voor minderjarigen tussen 12 en 18 jaar.) Als u uw kaart bij onze ambassade wenst te activeren, gelieve voordien een afspraak te maken. Voor de activering moeten de men identiteitskaart en PUK-code bij zich hebben. De activering van de kaart en de certificaten laat de burger toe om zich te identificeren en om aan te melden op Belgische overheidswebsites.

 

Meer informatie over de identiteitskaart:

FOD Binnenlandse Zaken

FOD Buitenlandse Zaken